Veel vaders denken dat wanneer de vrouw voorsteld om een doula in te huren dat het gedaan is met hun rol. “Klaar, niets meer te doen, we zijn overbodig.” Toch zijn de meeste vaders achteraf maar wat blij dat er een doula aanwezig was.
 
Vijf redenen waarom een vader een doula zou willen:
 
1. Rust
Wanneer de bevalling langer duurt, de gemiddelde bevalling duurt voor een eerste baby zo’n 10 uur en voor volgende baby’s zo’n 6 uur, is het voor de vader fysiek, mentaal en emotioneel ook pittig om de hele tijd ondersteuning te bieden. Hetzij in het geven van een
massage, aanbieden van eten en drinken, aanmoedigen, vasthouden, noem maar op. Na een aantal uren en vooral ‘s nachts in combinatie met een verstoorde nachtrust eist dit zijn tol. Een doula kan hierin de vader de gelegenheid geven om even zonder schuldgevoel een moment rust te nemen voor zichzelf, om even te slapen, te douchen of zelfs maar iets te eten. Op deze manier kan hij meer uitgerust de uiteindelijke geboorte tegemoet zien.
 
2.Tips en truucs
De meeste vaders bereiden zich voor op de bevalling door middel van een zwangerschapscursus. Waar zij zich echter niet op voor kunnen bereiden is het moment waarop de bevalling echt gaat beginnen. Veel vaders krijgen dan ook een blackout en vergeten alles wat ze aan tips en trucs hebben geleerd tijdens de lessen. Een doula kan de vader aanwijzingen geven wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld met welke posities hij zijn vrouw het beste kan ondersteunen of welke natuurlijke manieren er ook alweer waren voor pijnbestrijding.
 
3.Bemiddeling
Wanneer er zich onverwachte situaties voordoen tijdens de bevalling en er door de verloskundige of arts ingegrepen wordt kan de doula de juiste vragen stellen in overeenstemming met het gemaakte en van te voren besproken geboorteplan. Op deze manier krijgen de vader en moeder de kans om hun wensen te uiten en meer betrokken te blijven bij eventuele beslissingen die gemaakt dienen te worden.
 
4.Vertaling
Indien de bevalling plaatsvindt in het ziekenhuis kan de doula helpen om de terminologie van de betreffende artsen en verpleegkundigen te vertalen naar begrijpelijke zinnen voor beide ouders.
 
5.Steuntje in de rug
Vergeten wordt vaak dat het voor de vader ook allemaal spannend en onzeker is. Een doula kan de vader emotionele ondersteuning bieden als dat nodig is. Alleen al door haar aanwezigheid, hij hoeft het niet alleen te doen, en af een toe een bemoedigende blik kunnen voldoende zijn.
 
Samenvatting
Naast de voordelen voor de moeder, biedt de doula dus ook veel voor delen voor de vader. De meeste doula’s staan open voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin eventuele vragen en twijfels besproken kunnen worden. Bovendien is het ook belangrijk dat de vader een klik heeft met de betreffende doula.
Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)