Vervolg op deel 2 van het verslag van mijn reis naar de conferentie Healthy Birth, Healthy Earth in Findhorn, 3-9 september 2016.

De conferentie biedt een veilige bedding om ook persoonlijke stukken aan bod te laten komen.

Mijn eigen proces:

Mijn eigen geboorte was een stuitbevalling in het bed van mijn ouders. Ik ben het vierde kind van mijn moeder, mijn voeten waren al geboren toen de huisarts arriveerde. Mijn moeder was heel rustig waardoor zij hem gerust stelde. Ik was niet gepland, maar heb mij altijd welkom gevoeld in het grote, warme gezin in de Achterhoek.

De geboorte van Manuel, mijn 15-jarige zoon, verliep heel wat minder harmonieus. Een ingeleide bevalling die uitmondde in een keizersnede. En dan een opname van een week voor Manuel op neonatologie, omdat hij aan de antibiotica moest. Uit voorzorg…..
Ik zag hem de eerste dagen maar enkele uren per dag.

Direct tijdens de eerste workshop die ik volg, over het gebruik van het sluitlaken, dient deze herinnering zich aan.

We beginnen met een rondje waarin we ons voorstellen en iets zeggen over hoe we onze buik ervaren. Ai, die is meteen raak. Mijn gevoel over mijn buik is dubbel. Van binnenuit hou ik van mijn buik, voel ik me thuis in mijzelf. Maar als ik van buitenaf naar mijzelf kijk, of aan mezelf denk is het een ander verhaal. Mijn buik is dan te dik en niet mooi. Daar valt van alles over te zeggen, maar ik realiseer me voor het eerst dat dit ook gekoppeld is aan de ervaring van mijn bevalling. Dat in mijn buik deze pijnlijke herinnering huist.

Gedurende de hele week komt dit regelmatig naar boven en voel ik hoe ik geholpen word om hier met alle liefde naar te kijken. En weer een stukje hierin te helen. Wat zich dan nestelt in dankbaarheid voor mijn lichaam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de een na laatste dag is er gelegenheid om De Geboortenis in te brengen in een project-werkgroep. We zitten in deze groep met mensen uit Brazillië, België, Frankrijk etc.

We ontdekken veel overeenkomsten in onze droom om een gezondheidscentrum rondom geboorte te creëren. Bijvoorbeeld dat we de omgeving willen creëren op basis van de principes van permacultuur. Iemand maakt een rake opmerking hierover:
“Je neemt niet van de aarde, je houdt gewoon van haar”.

We krijgen na afloop van de werkgroep anderhalve minuut om onze bevindingen te delen met de hele groep.
Ik heb gevraagd om in deze tijd stil te zijn en ons met elkaar te verbinden voor ons project en andere soortgelijke projecten. Om zodoende energetisch een impuls te geven en verdere realisering vooruit te helpen. Het Geboortenisveld te verruimen.

De Geboortenis is op die manier tot ons gekomen. Als een inspiratie die gemanifesteerd wil worden. En wij zijn ons ervan bewust dat het steeds begint in het energetisch veld. Dus als dingen moeilijk worden, kan je gaan ploeteren om ze op te lossen of juist stil worden en naar binnen gaan. Daar is een veld van liefde waar alles aanwezig is. Vanuit die verbinding stroomt alles makkelijker en vrijer.

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.
I’ll meet you there.
When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.
Ideas, language, even the phrase “each other” doesn’t make any sense.

mevlana jelaluddin rumi – 13th century

Op vrijdag ronden we samen de conferentie af. Met één grote spiraal nemen we dansend en zingend afscheid van elkaar…

‘s Avonds maak ik een lange wandeling naar en langs de zee en mijmer over de afgelopen week..

 

Ik heb zoveel liefde ervaren, kennis opgedaan, verbinding gevoeld, inspiratie opgedaan voor mijzelf en de verdere ontplooiing van De Geboortenis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heal-thy Birth, Heal-thy Earth.

Zoals ik in Egypte herinnerd werd aan de priesteres in mij, heb ik hier een diepe verbinding met Moeder Aarde ervaren. Mijn mantra was zowel daar als hier Thuis(komen) in mijzelf. Het heeft mij veel gegeven om bij deze conferentie en op deze prachtige plek te zijn. Eenmaal thuis voel ik des te meer hoeveel het uitmaakt of je in een omgeving leeft die direct ondersteunend en voedend is aan wie jij bent.

Hoe ontspannen het is als het normaal is om zomaar een knuffel te geven, even stil te zijn, energetisch werk te doen, bewust te zijn hoe ons leven is bepaald door ervaringen in de buik van onze moeders.

Mijn hart is vol dankbaarheid voor de hulp die ik gehad heb om deze reis mogelijk te maken. Het was voelbaar dat er een hele groep mensen met mij meereisde.
Op zaterdagochtend neem ik de tijd voor een uitgebreide wandeling door het park. Hier en daar een moment van rust en stilte om deze plek nog dieper in mij op te nemen.

Ik kom zeker terug!

Meer lezen:

https://hbhe.co/

Lezing Elena Tonetti: Elena Tonetti Speech

Elisa Terren: https://elisaterrendotcom.wordpress.com/2016/05/20/ramiro-colombian-traditional-midwife/

Verslag Roma Norriss: http://birthingabetterworld.co.uk/640-2

Jeffery Nicholas: http://solidarityandcritique.com/home/category/birth

 

Ook is het nog steeds mogelijk om de filmbeelden van de lezingen te kopen:

http://wholebeingfilms.com/product/healthy-birth-healthy-earth-stream/

Zeer de moeite waard!

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)