Miriam van Kreij is de oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Ze leert coaches en geboorteprofessionals hoe ze vrouwen met een miskraam goed kunnen begeleiden en staat ouders bij die een kind hebben verloren. Ze is zelf ook moeder, van twee kinderen. Tijdens de kraamtijd van haar jongste, besloot ze te gaan doen wat ze echt graag wilde doen.
“Ik had zware bekkeninstabiliteit en kon helemaal niks. Terwijl ik in het kraambed lag, bedacht ik dat het tijd werd om met mijn leven te doen wat ik het gaafste vind. In 2011 startte ik mijn coachpraktijk. In het begin hielp ik iedereen, maar er kwamen heel veel vrouwen in mijn praktijk voor wie verlies in de zwangerschap een belangrijk thema was. Mijn hart ging daarnaar uit, blijkbaar had ik dit te doen, dus ben ik me hierin gaan specialiseren. Een belangrijke drijfveer voor mij, is het verlies van mijn tweelingbroer in de baarmoeder. Ik voel de impact daarvan op mijn leven. Mede daardoor is mijn wens dat ongeboren kinderen gezien worden en óók plek mogen hebben. Ik ben dan ook blij met de nieuwe wet die ouders de mogelijkheid geeft om hun doodgeboren kindje te laten registreren in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP).
Soms heb je een paar ‘haakse bochten’ nodig om uit te komen waar je te zijn hebt. Ik studeerde wiskunde met bijvak communicatie. Ik heb 15 jaar als communicatietrainer en leidinggevende in het bedrijfsleven gewerkt en 20 jaar als trainer in communicatie en persoonlijke ontwikkeling, in het bedrijfsleven en bij overheidsorganisaties. Ook volgde ik opleidingen in systemisch werk, familieopstellingen en ik ben internationaal gecertificeerd NLP-trainer. Nu zet ik al die ervaring en kennis in voor mijn trainingen voor geaccrediteerde nascholingen, als gastdocent bij opleidingen voor verloskundigen en echoscopisten en als opleider voor coaches miskraambegeleiding.
Mijn boek ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’, voor professonals in de geboortezorg staat vol met tips, handige checklists en ervaringsverhalen. Mijn andere boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’, is een (ver)werkboek voor ouders met uitnodigende vragen, bemoedigende teksten en toegankelijke suggesties. Door het zelf in te vullen, wordt het een dierbaar bewaarboek. Ze zijn te koop bij de boekhandel en liggen vaak ter inzage bij verloskundige praktijken. Ze komen ook steeds vaker op literatuurlijsten van opleidingen te staan, daar ben ik trots op.”
Hoe help jij je klanten, wat bereiken ze door met jou in zee te gaan?
“Ik werk met drie verschillende doelgroepen.
Ouders merken dat het leven lichter wordt, omdat het kindje dat niet zichtbaar is, plek krijgt in het gezin. Dat is trouwens ook voor de andere kinderen van belang. Ouders kunnen met vertrouwen de toekomst in en bijvoorbeeld een nieuwe zwangerschap tegemoet zien. De hechting met het nieuwe kindje verloopt soepeler. Voor de eerste 1000 dagen is het heel belangrijk om te zorgen dat eerder verlies de nodige aandacht krijgt, zodat ouders met vertrouwen verder kunnen.
Verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen leren bij mij hoe ze ouders ook op emotioneel gebied beter kunnen begeleiden bij verlies in de zwangerschap. Het zijn vooral praktische dingen. Bijvoorbeeld:
- Je leert wat je kunt doen en wat helpend is om te zeggen als je bij een echo een miskraam constateert, als een vrouw een miskraam meemaakt of als een vrouw na een miskraam opnieuw zwanger is.
- Je krijgt nieuwe inzichten in wat je kunt zeggen of doen zodat de moeders minder angst en meer vertrouwen voelen. Dat doet ook een eventuele volgende zwangerschap goed.
- Je ervaart dat het voor jou gemakkelijker wordt om ouders met een miskraam goed te begeleiden. Daardoor zet je persoonlijk en professioneel een belangrijke stap voorwaarts!
Coaches leer ik hoe ze ouders goed kunnen begeleiden om met hun verlies om te gaan, zodat ze met vertrouwen verder kunnen. Dus dat wat ik met ouders doe, leer ik aan coaches. Ze krijgen alle uitgewerkte werkvormen van mijn 5-stappenplan om meteen met ouders aan de slag te gaan. Ze leren de krachtige miskraambegeleider te zijn die ze willen zijn, op een manier die bij hen past en waardoor ze de mensen die bij hén passen, daadwerkelijk goed kunnen helpen. Daarnaast leren ze hoe ze een succesvolle praktijk rond dit precaire onderwerp op kunnen zetten. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor passende marketing en communicatie? Ik geef les in een effectieve combinatie van live opleidingsdagen en live online lessen.”
Waarom heb je je verbonden aan de Geboortenis?
“Wat mij aanspreekt, is dat de Geboortenis een brede, holistische kijk heeft en er veel energie en liefde in stopt om dat de wereld in te brengen. Ik sluit daar graag bij aan en vind het fijn daar een deelnemer in te zijn. Het is mooi dat de Geboortenis dat missiewerk doet, want het ís nogal een grote missie. Ik doe dat dan weer op mijn eigen deelgebied. Het missiewerk, vraagt veel energie en doorzettingsvermogen en ik ben dankbaar dat de Geboortenis dat breed oppakt.”
Wat heeft die verbintenis jou gebracht?
“Het is een soort ambassadeurschap dat ik beide kanten op voel, dus het versterkt elkaar. Ik doe mijn stuk op mijn manier en ik kan aansluiten bij de grotere bedding van de Geboortenis. Dat is mooi.”
Welke toekomstdroom heb je voor jouw praktijk?
“Ik heb weleens gezegd dat het mooi zou zijn als elke verloskundigenpraktijk een sticker bij de deur heeft met ‘Gecertificeerd door Miskraambegeleiding Nederland”. Grapje hoor. Maar ik zou het heel fijn vinden als alle geboorteprofessionals goed getraind zouden zijn in miskraambegeleiding. Verloskundigen, echoscopisten, gynaecologen, doula’s, huisartsen etc. Dat zorgprofessionals die iets te maken kunnen krijgen met miskramen, besef hebben van de impact en weten wat ze dan kunnen doen om ouders ook op emotioneel gebied goed te ondersteunen. Ik ga er zeker nog een aantal boeken over schrijven. Het is natuurlijk een proces en niet alleen aan mij, maar ik wens dat het taboe, of het verborgen verdriet dat er vaak nog is rond miskramen, doorbroken mag worden. Zodat het meer vanzelfsprekend onderwerp van gesprek mag zijn. Elk kind doet ertoe, hoe pril ook. Dat is mijn boodschap en mijn drijfveer. Mijn missie is ervoor te zorgen dat er wél over gepraat mag worden. Het is zo’n wezenlijk thema in een mensenleven. Als dit er echt mag zijn, dat zou mooi zijn.”
[bctt tweet=”Elk kind doet ertoe, hoe pril ook.”]
Interesse? Of wil je in gesprek over hoe je dit als coach kunt doen? Wees van harte welkom om contact met Miriam op te nemen via http://miskraambegeleiding.nl
Website: http://miskraambegeleiding.nl

Auteur: Stichting De Geboortenis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.