Natascha Deguelle werkt als gynaecologe in een Duits ziekenhuis. Samen met verloskundige Lilian Wirken beheert ze daarnaast twee bedrijven, waarbij ze ook samenwerken met mindfulnesstrainer en verloskundige Yvonne Tuinte. Met een uitgebreid aanbod voor aanstaande ouders én zorgprofessionals geven zij hun doelgroepen de tools om rust en vertrouwen in het leven te ervaren. Op die manier dragen ze bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg in de eerste 1000 van de baby.
“Aan de ene kant richten wij ons op aanstaande ouders, waarbij we hen via psycho-educatie en mindfulness willen voorbereiden op de zwangerschap, bevalling en het ouderschap. Aan de andere kant bieden we opleiding en bijscholing aan zorgprofessionals, niet alleen om ze op te leiden in mindfulness voor aanstaande ouders, maar ook om ze zelf gezond te houden. Als voormalig Arts Arbeid en Gezondheid zie ik dat deze vlakken elkaar erg raken. De tools die je aanstaande ouders geeft, zijn dezelfde die je zelf nodig hebt om bepaalde fases te doorstaan in je eigen leven en je werk.”
Welk doel bereiken je klanten doordat ze met jou in zee gaan?
“Eigenlijk meer rust en vertrouwen, in onzekere tijden. We denken dat alles te plannen en te regelen is, dat we alles kunnen controleren, maar in de realiteit is dat niet zo. Het maakt niet eens uit van welke setting nu sprake is: of je een kindje verwacht, of dat het om je werk gaat, het gevoel van controle willen houden kennen we allemaal. Maar het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar en soms onzeker. Wij geven je dan echter de tools om met deze onzekerheid om te gaan. Zodat je denkt: ‘het maakt niet zoveel uit wat ik ga tegenkomen, ik denk dat ik dat wel kan.’ Het gaat om meer vertrouwen hebben in jezelf, om minder angst en juist meer rust te ervaren.”
Hoe ga je daarin te werk? Wat voor verschillende producten/diensten bied je?
“Via twee verschillende wegen willen we de zorg voor de eerste 1000 dagen van de baby ondersteunen. Op onze website ‘Mindful zwanger en bevallen’ staat ons complete aanbod voor aanstaande ouders. We bieden cursussen, online en fysiek, en weekend workshops. Altijd gericht op zowel vaders als moeders, omdat ook de aanstaande vaders goed voorbereid willen en moeten zijn op de bevallingservaring.
Binnen het opleidingsinstituut, MediModus, bieden we geaccrediteerde bij- en nascholing voor zorgprofessionals. Aandacht, veerkracht en bevlogenheid staan hierbij centraal. Tot nu toe zijn dit alleen fysieke cursussen en onze Teacher Training: we leiden nu echt trainers op om de cursus ‘Mindful zwanger en bevallen’ te gaan geven. De eerste groep loopt nu, de tweede groep start in september. Ons doel is dat zorgprofessionals deze training volgen en vervolgens een gedegen programma bieden aan hun klanten waaruit echt die kennis en ervaring blijkt.”
Wat is jouw persoonlijk purpose?
“Die kernwaarden van MediModus, aandacht, veerkracht en bevlogenheid, beschrijven eigenlijk precies waar wij voor staan en wat we willen nastreven. Ik zou graag mensen willen leren dat het leven nu eenmaal onvoorspelbaar is, maar dat je je daar wel op kunt voorbereiden. Dat je, wat er ook gebeurt, beschikt over een soort basisvertrouwen en dat je weet ‘dat het wel goed komt.’ Bij het opdoen van bepaalde ervaringen kom je erachter dat je best veel veerkracht hebt. En het is oké als het een keer niet zo goed gaat. Het hoeft allemaal niet altijd alleen maar goed te gaan.
Onze persoonlijke stijl is ook dat we niet alleen onze succesverhalen vertellen, maar juist ook laten zien waar we het zelf moeilijk mee hebben en hoe we zelf worstelen. We zijn allemaal mensen. Je maakt de afstand tussen jezelf en je doelgroep daar ook kleiner mee, mensen hebben veel meer aan de ‘echte’ verhalen. Ik beschouw het ook niet als falen als iets een keertje niet gaat zoals je had gehoopt of verwacht. Het hoort bij het leven.”
Waarom voel jij je aangetrokken tot De Geboortenis, hoe past jouw visie binnen die van de stichting?
“Wat ik van De Geboortenis heel mooi vind, is dat het vanaf het begin al een vrij waardeneutrale organisatie is. De eerste keer dat ik kwam, nadat ik al contact had gehad met Nienke en Hester, heb ik een vraag gesteld die voor mij erg belangrijk was. ‘Ik ben gynaecoloog in het ziekenhuis, meer regulier dan dat kun je het niet krijgen. Is dit een plek waar alleen maar de alternatieve zorg wordt besproken, en is iedereen hier echt tégen de reguliere zorg? Want dan ben ik niet op mijn plek.’
Gelukkig bleek dat helemaal niet de insteek, en voelde het meer als een plek waar je vooral van elkaar leert. Ik heb me dan ook altijd thuis gevoeld. Tijdens zo’n samenkomst zie je dat het een plek is waarbij allerlei verschillende disciplines bij elkaar komen, die allemaal voor ogen hebben om aanstaande ouders zo goed mogelijk te helpen bij de transitie van zwangerschap naar ouderschap. En daar vind ik mij helemaal in, dat wil ik ook.”
Wat heeft het lidmaatschap van De Geboortenis jou tot nu toe gebracht?
“Sowieso heb ik heel leuke contacten met de mensen van De Geboortenis. Ik heb al meerdere malen geholpen bij symposia, waarbij ik dagvoorzitter was, en dat heeft me bijzondere nieuwe inzichten gegeven. Onder andere door de sprekers die er kwamen.
De sfeer die de Geboortenis neerzet, vind ik misschien nog wel het meest bijzonder. Die is zo anders dan ik vanuit de reguliere setting gewend ben. [bctt tweet=”De onbevangenheid en waardeneutraalheid is sterk aanwezig, je mag daar binnenkomen en helemaal zijn wie je bent. Je voelt je niet gedwongen, maar ook niet geremd. Dat is echt iets speciaals.” username=”geboortenis”]De onbevangenheid en waardeneutraalheid is sterk aanwezig, je mag daar binnenkomen en helemaal zijn wie je bent. Ik voel dat, en ik denk dat andere mensen dat ook voelen. Je voelt je niet gedwongen, maar ook niet geremd. Dat is echt iets speciaals.”
Welke toekomstdroom heb jij voor je praktijk, en hoe zie je daarin de samenwerking met De Geboortenis?
“Voor aanstaande ouders wil ik dat ze echt een bevalervaring hebben waar ze mee verder kunnen. Dat ze, ongeacht hoe het ging, denken: het is gelopen zoals het moest lopen, en ik kan ermee verder. Mensen die een traumatische bevalervaring hebben, dat gaat me echt aan het hart. Wij zorgprofessionals hebben daar ook een aandeel in. Ik zeg niet dat het onze schuld is, maar we hebben daar wel een aandeel in en daar moeten we naar kijken. In het leven gebeuren nu eenmaal dingen die anders lopen dan gepland. Daar moeten we klaar voor zijn. We moeten de levensvaardigheden krijgen die ons daartegen wapenen. Want problemen kun je helaas niet uit de weg gaan, maar je kunt wel iets doen aan de manier waarop je ermee omgaat.
Een andere wens is dat zorgprofessionals zelf gezonder worden. Want alleen een gezonde zorgprofessional kan gezonde dienstverlening leveren. Goed voor jezelf zorgen, dat doen we helaas niet zo best op dit moment. Bekijk de burn-out cijfers maar: wij staan echt niet bovenaan ons eigen prioriteitenlijstje. Dat zou wel zo moeten zijn, want je bent zelf het instrument waar je de zorg mee verleent.[bctt tweet=”Als je samen, vanuit zorgverlening, zorgvraag en maatschappij, voor ogen hebt om de eerste 1000 dagen van een kindje te ondersteunen, dan leg je het fundament voor het leven, van deze en volgende generaties.” username=”geboortenis”]
Met de realisatie van het Geboortethuis wordt de visie van De Geboortenis echt tastbaar. En als je dit slim aanpakt, dan zou dit wel eens een blauwdruk kunnen zijn voor initiatieven over de hele wereld. Ik zou in de toekomst graag opleidingen en cursussen geven bij De Geboortenis, om ook daar weer die zorg voor de eerste 1000 dagen via verschillende kanalen te waarborgen. Als je samen, vanuit zorgverlening, zorgvraag en maatschappij, voor ogen hebt om de eerste 1000 dagen van een kindje te ondersteunen, dan leg je het fundament voor het leven, van deze en volgende generaties.”
Website Mindful zwanger en bevallen: https://mindfulzwangerenbevallen.nl/
Website MediModus: https://www.medimodus.nl/

Auteur: Stichting De Geboortenis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.