Uit onderzoek blijkt dat de mate van huid op huid contact in de eerste twee uur na de geboorte positief samenhangt met succesvol borstvoeding geven, de mate waarin de baby in staat is zichzelf te reguleren en interactie tussen moeder en kind op 1-jarige leeftijd. Deze resultaten zouden kunnen wijzen op een ‘sensitieve periode’ die een belangrijke bepalende factor is voor de band tussen moeder en kind.Prof Nicholas Fisk van de Universiteit van Queensland pleit dan ook voor een natuurlijke keizersnede. Moeders zouden volgens hem naar hun eigen buik moeten kunnen kijken waarbij de baby de wond met zijn hoofd blokkeert. Als de operatie bovendien langzaam wordt uitgevoerd is de kans groter dat de baby net als bij een normale bevalling vanzelf gaat ademen en geen hulp nodig heeft. Ook zou hier dus de baby gelijk op de buik van de moeder gelegd moeten worden. De baby stabiliseert dan veel sneller en het is tevens goed voor het op gang krijgen van de borstvoeding.Mocht het voor de moeder niet mogelijk zijn om haar baby gelijk bij zich te hebben met huid op huid contact, dan zou de vader de baby huid op huid contact kunnen geven. Op deze wijze stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby evengoed sneller. Hier is een artikel te lezen over the natural caeserean. In Duitsland wordt het de keizergeboorte genoemd en zijn de ervaringen met de keizergeboorte volgens bedenker Wolfgang Henrich.In dit filmpje legt een gynaecologe van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis uit wat een natuurlijke keizersnede is en wanneer zij kan plaatsvinden.
De procedure van een natuurlijke keizersnede:
  1. De datum van de keizersnede wordt vastgelegd op de uitgerekende datum, of er wordt gewacht met de keizersnede tot op het moment dat de bevalling vanzelf begint. Op deze manier is zeker dat de baby er aan toe is en de longen gerijpt zijn.
  2. De operatiekamer moet een comfortabele temperatuur hebben zodat de baby niet teveel schrikt wanneer hij/zij uit de buik komt.
  3. Om de baby zo min mogelijk stress te laten ervaren worden de lichten gedimd op het moment waarop de baby met zijn hoofd uit de buik komt.
  4. Geluid is een belangrijke factor die de omgeving vertrouwd kan maken. Wanneer iedereen zo stil mogelijk is en alleen de moeder praat en/of zachte muziek wordt gedraaid die de baby ook hoorde in de buik, zal de baby zich meer op zijn gemak voelen in zijn/haar nieuwe omgeving.
  5. De baby komt eerst alleen met zijn hoofd uit de buik. Met warme handen (handschoenen aan) wordt de druk van een vaginale bevalling nagebootst zodat het vruchtwater uit neus en mond kan lopen. Dit verkleint de noodzaak tot uitzuigen.
  6. Als de baby zelfstandig ademhaalt, kan de baby in zijn geheel uit de buik worden gehaald en op de blote borst van de moeder worden gelegd en worden toegedekt met een zachte warme doek.
  7. Terwijl de baby op de borst van de moeder ligt kan hij/zij worden onderzocht, zodat het bindingsproces zo min mogelijk wordt verstoord.
  8. Nadat de baby een paar minuten bij de moeder heeft kunnen bijkomen, kan de navelstreng worden afgebonden en doorgeknipt. De baby kan bij de vader worden gelegd, liefst ook op de blote huid, terwijl de buik van de moeder weer wordt dichtgemaakt.
  9. Verdere interventies als het wassen van de baby, toedienen van vitamine K en antibioticadruppels, dienen alleen te worden uitgevoerd als er een noodzaak voor is.
  10. De baby dient zo snel mogelijk borstvoeding te krijgen als mogelijk is na de geboorte.
Klik hier voor een weergave van dit proces in een aantal foto’s. 
In de bovenstaande voorlichtingsfilmp wordt de stuitligging als mogelijke oorzaak aangeduid voor een keizersnede. Onderzoek laat zien dat een vaginale bevalling voor een baby in stuitligging veiliger is. Meer informatie kun je hier lezen.De techniek waarmee de baby langszaam geboren wordt met minimale inspanning van de zorgverlener wordt Shyjus’s techniek genoemd. Hieronder is een filmpje te zien waarop een baby via een keizersnede en de Shyjus’s techniek geboren wordt. Hierbij wordt de baby geleidelijk geboren. Dit wordt ook wel een ‘Gentle Sectio’ genoemd.  
Tot slotWanneer een keizersnede niet is uit te sluiten en het een geplande keizersnede betreft, is een mooie ervaring voor moeder, vader en baby toch mogelijk. Een natuurlijke keizersnede, waarbij het natuurlijke bevallingproces en de binding tussen moeder en baby centraal staat, draagt bij aan het succesvol verlopen van de borstvoeding en een goed start van het moederschap. Bespreek je mogelijkheden met je verloskundigen, gynaecoloog en/of doula, zodat je goed geïnformeerd de voor jullie beste keuzes kunt maken. Deze kun je eventueel opschrijven in een geboorteplan. Een voorwaarde voor een natuurlijke keizersnede is dat er geen spoed is en het mogelijk is een ruggenprik te krijgen. Voor een goede voorbereiding op je keizersnede kun je meer hier tips en meer informatie vinden.In het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en het Kennemergasthuis te Haarlem is het in ieder geval al wel mogelijk om direct na de geboorte huid op huid contact te hebben met je baby. Ook hebben ze na een succesvolle pilot in het Catharina Ziekenhuis  en het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven dit opgenomen in hun beleid. Hoe meer moeders en vaders er om vragen hoe sneller andere ziekehuizen dit ook zullen gaan toepassen! Dit is al bewezen aangezien in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis onder leiding van Dr. Scherjon een ‘natuurlijke keizersnede’  heeft plaatgevonden. Ook in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem en het Gelre Ziekenhuis te Zutphen bieden ze inmiddels de natuurlijke keizersnede aan.Bron: Royal College of Midwives Journal en PubMedMeer lezen:artikel natural caesereanspiritual cesarean experiencegentle cesareanblog gentle cesarean
Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)