Uit onderzoek blijkt dat de mate van huid op huid contact in de eerste twee uur na de geboorte positief samenhangt met succesvol borstvoeding geven, de mate waarin de baby in staat is zichzelf te reguleren en interactie tussen moeder en kind op 1-jarige leeftijd. Deze resultaten zouden kunnen wijzen op een ‘sensitieve periode’ die een belangrijke bepalende factor is voor de band tussen moeder en kind.Prof Nicholas Fisk van de Universiteit van Queensland pleit dan ook voor een natuurlijke keizersnede. Moeders zouden volgens hem naar hun eigen buik moeten kunnen kijken waarbij de baby de wond met zijn hoofd blokkeert. Als de operatie bovendien langzaam wordt uitgevoerd is de kans groter dat de baby net als bij een normale bevalling vanzelf gaat ademen en geen hulp nodig heeft. Ook zou hier dus de baby gelijk op de buik van de moeder gelegd moeten worden. De baby stabiliseert dan veel sneller en het is tevens goed voor het op gang krijgen van de borstvoeding.Mocht het voor de moeder niet mogelijk zijn om haar baby gelijk bij zich te hebben met huid op huid contact, dan zou de vader de baby huid op huid contact kunnen geven. Op deze wijze stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby evengoed sneller. Hier is een artikel te lezen over the natural caeserean. In Duitsland wordt het de keizergeboorte genoemd en zijn de ervaringen met de keizergeboorte volgens bedenker Wolfgang Henrich.In dit filmpje legt een gynaecologe van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis uit wat een natuurlijke keizersnede is en wanneer zij kan plaatsvinden.
De procedure van een natuurlijke keizersnede:
- De datum van de keizersnede wordt vastgelegd op de uitgerekende datum, of er wordt gewacht met de keizersnede tot op het moment dat de bevalling vanzelf begint. Op deze manier is zeker dat de baby er aan toe is en de longen gerijpt zijn.
- De operatiekamer moet een comfortabele temperatuur hebben zodat de baby niet teveel schrikt wanneer hij/zij uit de buik komt.
- Om de baby zo min mogelijk stress te laten ervaren worden de lichten gedimd op het moment waarop de baby met zijn hoofd uit de buik komt.
- Geluid is een belangrijke factor die de omgeving vertrouwd kan maken. Wanneer iedereen zo stil mogelijk is en alleen de moeder praat en/of zachte muziek wordt gedraaid die de baby ook hoorde in de buik, zal de baby zich meer op zijn gemak voelen in zijn/haar nieuwe omgeving.
- De baby komt eerst alleen met zijn hoofd uit de buik. Met warme handen (handschoenen aan) wordt de druk van een vaginale bevalling nagebootst zodat het vruchtwater uit neus en mond kan lopen. Dit verkleint de noodzaak tot uitzuigen.
- Als de baby zelfstandig ademhaalt, kan de baby in zijn geheel uit de buik worden gehaald en op de blote borst van de moeder worden gelegd en worden toegedekt met een zachte warme doek.
- Terwijl de baby op de borst van de moeder ligt kan hij/zij worden onderzocht, zodat het bindingsproces zo min mogelijk wordt verstoord.
- Nadat de baby een paar minuten bij de moeder heeft kunnen bijkomen, kan de navelstreng worden afgebonden en doorgeknipt. De baby kan bij de vader worden gelegd, liefst ook op de blote huid, terwijl de buik van de moeder weer wordt dichtgemaakt.
- Verdere interventies als het wassen van de baby, toedienen van vitamine K en antibioticadruppels, dienen alleen te worden uitgevoerd als er een noodzaak voor is.
- De baby dient zo snel mogelijk borstvoeding te krijgen als mogelijk is na de geboorte.
In de bovenstaande voorlichtingsfilmp wordt de stuitligging als mogelijke oorzaak aangeduid voor een keizersnede. Onderzoek laat zien dat een vaginale bevalling voor een baby in stuitligging veiliger is. Meer informatie kun je hier lezen.De techniek waarmee de baby langszaam geboren wordt met minimale inspanning van de zorgverlener wordt Shyjus’s techniek genoemd. Hieronder is een filmpje te zien waarop een baby via een keizersnede en de Shyjus’s techniek geboren wordt. Hierbij wordt de baby geleidelijk geboren. Dit wordt ook wel een ‘Gentle Sectio’ genoemd.
Tot slotWanneer een keizersnede niet is uit te sluiten en het een geplande keizersnede betreft, is een mooie ervaring voor moeder, vader en baby toch mogelijk. Een natuurlijke keizersnede, waarbij het natuurlijke bevallingproces en de binding tussen moeder en baby centraal staat, draagt bij aan het succesvol verlopen van de borstvoeding en een goed start van het moederschap. Bespreek je mogelijkheden met je verloskundigen, gynaecoloog en/of doula, zodat je goed geïnformeerd de voor jullie beste keuzes kunt maken. Deze kun je eventueel opschrijven in een geboorteplan. Een voorwaarde voor een natuurlijke keizersnede is dat er geen spoed is en het mogelijk is een ruggenprik te krijgen. Voor een goede voorbereiding op je keizersnede kun je meer hier tips en meer informatie vinden.In het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en het Kennemergasthuis te Haarlem is het in ieder geval al wel mogelijk om direct na de geboorte huid op huid contact te hebben met je baby. Ook hebben ze na een succesvolle pilot in het Catharina Ziekenhuis en het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven dit opgenomen in hun beleid. Hoe meer moeders en vaders er om vragen hoe sneller andere ziekehuizen dit ook zullen gaan toepassen! Dit is al bewezen aangezien in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis onder leiding van Dr. Scherjon een ‘natuurlijke keizersnede’ heeft plaatgevonden. Ook in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem en het Gelre Ziekenhuis te Zutphen bieden ze inmiddels de natuurlijke keizersnede aan.Bron: Royal College of Midwives Journal en PubMedMeer lezen:artikel natural caesereanspiritual cesarean experiencegentle cesareanblog gentle cesarean

Auteur: Stichting De Geboortenis
Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.
In ziekenhuis in Tilburg heb ik dit als verloskundige geintroduceerd, kind ligt, huid op huid na geboorte, worden niet meer gescheiden.
Gaan als gezin naar kraamafdeling terug vanuit operatiekamer.
Hi Sylvia,
Wat geweldig dat je dit hebt geìntroduceerd! Ik ben benieuwd naar de resultaten die jullie ermee boeken. Bedankt voor je reactie.
Hester
Hoi Sylvia,
Mag ik vragen naar je contact gegevens? Ik wil dit als zwangere introduceren bij mijn ziekenhuis.
Graag wil ik ook weten welke gynaecoloog dit toepast in welk ziekenhuis?
Alvast bedankt!
Warme groeten,
Stephanie
Wat een mooi idee. Had afgelopen zomer een KS. Voelde me zo ongelukkig dat m’n kind al naar de afdeling ging (wel met manlief gelukkig) en ik nog moest blijven!
Brechje dank je wel voor je reactie. Ja het is helaas nog vaak dat het zo gaat en in uitzonderingsgevallen misschien ook nodig. Hopelijk dat steeds meer ziekenhuizen waar mogelijk dit gaan toepassen.
Hartelijke groeten en alvast fijne feestdagen, Hester
Dag Hester,
Wat mooi dat dit bestaat! Ik had er nog nooit van gehoord en dit lijkt me een mooie manier om van een nood een deugd te maken.
Weet je of dit ook mogelijk is in het ziekenhuis in Enschede? Ik krijg een geplande keizersnede in het vrouw en kind centrum ivm placenta preavia. Ik zag er in eerste instantie heel erg tegenop maar naarmate de tijd verstrijkt leg ik me er steeds meer bij neer en dit helpt alleen maar. Vooral het wachten totdat de baby zich uit zichzelf aandiend wanneer hij er klaar voor is lijkt me heel prettig en hoort voor mijn gevoel bij een prettige bevalling. Ik weet alleen niet of hier medische risico aan vast zitten met een placenta preavia?
Groetjes Naomi
Beste Naomi,
Allereerst hartelijk dank voor je reactie en ook al heb je een ‘medische indicatie’ die vervelend is, van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!
Fijn dat het artikel je inspireert, ik weet helaas niet of ze in Enschede bekend zijn met de natuurlijke keizersnede, maar ik zou ze zeker voorleggen wat je wensen zijn en overleggen wat mogelijk is. Ik kan me voorstellen dat je wilt wachten tot je baby er zelf klaar voor is. Hoe het zit qua risico’s aangaande de placenta previa weet ik niet, maar ik zou het voor kunnen leggen aan een aantal gynaecologen en verloskundigen. Tevens is je het natuurlijk van belang dat je je eigen gynaecoloog hiernaar vraagt. Los van de praktische voorbereidingen kun je in ieder geval ook veel zelf doen door je bewust contact met je baby te maken en hem/haar te vertellen wat er gebeurd. Mocht je daar eens over van gedachten willen wisselen, dan mag je me altijd bellen of mailen. Verder zijn er nog een aantal nieuwe zaken die de overgang van de baby naar de wereld zachter kunnen maken, ik kan je daar meer over vertellen als je wilt.
Hartelijke groet
Hester
ook hier helaas trauma’s aan mijn eerste keizersnede (was geen spoed), stuitligging en natuurlijk ging niet vlgs protocol dus KZ.
vooral idd dat je, je kind niet gelijk bij je kunt hebben, ook de borstvoeding kwam slecht op gang / uiteindelijk wel gelukt met hele intensieve begeleiding. Maar ik zou het zo graag anders zien. Nu zwanger van de 2de en weer een kz moet (helaas) ga proberen in ieder geval dit te bespreken met de gyn. Ik wil de baby direct bij me. Hoe kun je bij een kz een lotusbevalling doen?
Ik hoop echt dat deze kz beter verloopt met meer intensiever contact tussen moeder en kind….
Beste Tessa,
Wat jammer om te horen dat jouw eerste bevalling zo vervelend is gelopen. Heb je het inmiddels allemaal een plekje kunnen geven? Er komen veel vragen bij me op en ik kan je ook aanraden om het artikel te lezen ‘voorbereiden op een keizersnede’ mocht je dat nog niet gezien hebben. Is het misschien een idee om een keer te bellen? Ik denk graag met je mee over wat je mogelijkheden zijn en wens jou en je baby deze keer een heel mooie ont-moeting!
Slaap lekker straks
Hester
ik wil trouwens bevallen in Zuwe te woerden, en heb echt baad bij je goede artikel!
Ik wil feitelijk geen kz, maar als het dan moet dan wel met binding tussen moeder en kind!!!
Ik hoop dat ik het voor elkaar krijg gelukkig heb ik wel wat ervaring om het te onderbouwen, en je artikel natuurlijk
Fijn te horen dat je er iets aan hebt Tessa! Ik zou zeggen ga het gesprek een met een open houding waarin je ze uitnodigt met jouw en je baby mee te denken. Een hele kunst, maar wel mogelijk. Het kan ook fijn zijn om iemand mee te nemen die daar heel goed in is en er wat minder emotioneel bij betrokken is. Veel succes met alle voorbereidingen en in de tussentijd geniet van je kleine wonder.
Groeten Hester
Dit was voor mij echt een “zo wil ik het ook” artikel. Mijn eerste bevalling is na een mislukte inleiding ook geëindigd in een keizersnede, waarbij helaas de ruggeprik ook nog te hoog kwam te zitten en ik dus van de hele operatie weinig heb meegekregen. Heel jammer. Weten jullie of deze manier van keizersnede uitvoeren inmiddels ook in het diakonessenhuis in Utrecht wordt uitgevoerd?
Beste Niesje,
Wat spijtig dat je een vervelende eerste bevalling hebt mee moeten maken. Heb je het voor jezelf een plekje kunnen geven?
Mooi dat dit artikel je in ieder geval inspiratie geeft. Ik weet helaas niet of het Diakonessenhuis deze vorm aanbiedt. Ik zou dat zeker navragen! Er zijn steeds meer ziekenhuizen die dit toepassen, dus waarom zij niet?
Ik wens je een mooie dag en mocht je nog vragen hebben stel ze gerust!
Hartelijke groeten,
Hester
06-54723865