OSTEOPATHIE BIJ BABY’S

Steeds meer ouders gaan tegenwoordig met hun baby’tje naar een osteopaat, bijvoorbeeld omwille van een voorkeurshouding, reflux of huilgedrag. Maar ook wanneer er geen klachten zijn, is een osteopatische check-up bijzonder zinvol. Anja Caers, baby-osteopate en auteur van ‘Happy Baby Wijzer’, legt uit waarom.

 

ONDERZOEK

Voor we je baby’tje onderzoeken, starten we met een uitgebreid vraaggesprek. We overlopen bijzonderheden rond zwangerschap en geboorte en gaan na hoe je baby in z’n velletje zit: hoe verlopen de voedingen en de slaapjes, hoe ontlast je baby,…? Het samenleggen van alle puzzelstukjes helpt ons je baby beter te begrijpen en het totale plaatje te zien.
Vervolgens gaan we de baby met zachte handvattingen onderzoeken. Als osteopaat zijn we getraind om erg subtiel te voelen, we ‘luisteren’ als het ware met onze handen wat je baby’s lijfje ons wil vertellen.
Wat trekt onze aandacht? Hoe is de algemene spierspanning? Hoe is de flexibiliteit en dynamiek van de schedelbotjes? Zijn de werveltjes beweeglijk? Zit er spanning rond de slokdarm? Kan het middenrif vrij bewegen? Is het buikje opgezet? 
We kijken daarbij altijd naar de onderlinge relaties in het lichaam. Je zou het zo kunnen stellen dat we dezelfde anatomie, neurologie en fysiologie gebruiken als de reguliere geneeskunde, maar ernaar kijken door een andere bril.
Het symptoom kan immers op een andere plaats liggen dan de oorzaak.

 

BEHANDELING

Vervolgens gaan we de gevonden bewegingsverliezen bij je kindje behandelen. Dit gebeurt via zachte, manuele technieken. ‘Kraken’ mag bij jonge kindjes nooit worden toegepast. De meeste baby’s ervaren de behandeling als aangenaam en reageren door rustiger te worden of in slaap te vallen. Toch kan het ook zijn dat je baby het op sommige momenten eventjes lastig krijgt: tesamen met de blokkade kan in het lichaam ook de ‘herinnering’ vrijkomen aan het moment waarop de blokkade zich manifesteerde (bijvoorbeeld bij een moeilijke bevalling), met alle emoties van dien.

NA DE BEHANDELING

Veel ouders ervaren dat hun baby’tje een stuk relaxter is na de behandeling. In sommige gevallen treedt eerst even een verergeringsreactie op (huilen, teruggeven of onrust). Meestal verdwijnt deze spontaan in de loop van de daaropvolgende dag. Bij twijfel is goed om je osteopaat even te contacteren.
Jammer genoeg kan een osteopaat er -met de beste wil van de wereld – niet voor zorgen dat je baby niet meer zal huilen.
Hoe mooi de bevalling ook was, een geboorte is een erg intense ervaring. Veel baby’s moeten de eerste maanden nog echt van de ‘shock’ bekomen. Huilen kan een belangrijk middel zijn om deze geboorteshock te ontladen.
Ga dus zeker niet elk huiltje in de kiem smoren. Uiteraard zoek je uit wat je baby je wil vertellen en beantwoord je zijn noden, maar als hij echt ontroostbaar is, sta hem dan ook toe te huilen. Hou hem liefdevol vast, luister oprecht naar zijn verhaal, toon begrip en wees er voor hem. Dit is bijzonder helend voor hem!   

 

VANAF WELKE LEEFTIJD KAN JE MET JE KINDJE NAAR DE OSTEOPAAT?

Als de geboorte van je baby erg moeilijk was (moeilijke spildraai, sterrekijker, navelstrengomwikkeling, medische interventies: inleiden, meeduwen op de buik, vaccuümextractie, keizersnede,…) of je kindje duidelijk niet lekker in z’n velletje zit (pijn bij bepaalde bewegingen, een dwanghouding/voorkeursdraaiing, erg veel huilen,…) maak je best zo snel mogelijk een afspraak.  
Zijn er geen dringende klachten? Dan is het prima een afspraak te boeken tegen de periode dat je baby zo’n 6 weken oud is. Je kan dan al een goed beeld geven van je baby’s ritme (slaapgewoonten, voedingspatroon, ontlastingspatroon) en eventuele bewegingsverliezen zijn dan ook erg duidelijk voelbaar.
Afhankelijk van zijn bevindingen tijdens het eerste consult zal de osteopaat je vertellen of en wanneer je best terugkomt voor een opvolgbehandeling.

BEHANDELT ELKE OSTEOPAAT KINDEREN?

​In de algemene opleiding osteopathie wordt een summiere basis gegeven betreffende het behandelen van baby’s en kinderen, dus in principe màg elke osteopaat kinderen behandelen.Toch raad ik je aan om om met kindjes naar een osteopaat te gaan die zich verder heeft gespecialiseerd in osteopathie bij baby’s en kinderen.Een baby is immers geen mini-versie van een volwassene.
Net zoals je in de geneeskunde een specialisatie hebt tot kinderarts (maar een huisarts ook baby’s behandelt), bestaan er voor afgestudeerde osteopaten extra opleidingen die zich toespitsen in osteopathie bij baby’s en kinderen. Een degelijke specialisatie bestaat doorgaans uit 2 jaar(*), waarbij wordt ingegaan op de diverse aspecten van de ontwikkeling van het kind: embryologie, fysiologie, neurologie, pathologie, ontwikkelings-psychologie, voedingsaspecten, … en waarbij extra stages hieromtrent worden doorlopen.Deze osteopaten zijn niet alleen getraind in het behandelen van kinderen, maar evengoed in het het herkennen van ‘red flags’ en zullen tijdig doorverwijzen naar een reguliere arts indien nodig.

​(*) een voorbeeld hiervan is de opleiding bij Panta Rhei Osteopathie in Nederland. Een lijst van afgestudeerde osteopaten aan deze opleiding vind je hier.

Foto’s door Greetje Van Buggenhout. Zij maakte deze foto’s naar aanleiding van een reportage in het magazine ‘Goed Gevoel’

 

Auteur: Anja Caers

Auteur: Anja Caers

Osteopaat D.O.

Anja Caers werkt al 20 jaar als baby- en kinderosteopaat en ontwikkelde vanuit die ervaring een uniek online programma: Happy Baby Wijzer, een zelfhulpgids boordevol tips en inzichten waarmee ze het kersverse ouders een stuk makkelijker wil maken.

Je kan hier alvast haar gratis (mini) video-cursus ‘Baby-signalen’ bekijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)