Een placenta tinctuur kan de moeder en baby helpen bij het verwerken van de geboorte en daarna bij het doormaken van moeilijke perioden als naar de opvang gaan, tanden krijgen etc.. Het is een homeopathische tinctuur die je zelf kunt maken aan de hand van onderstaande recept.

Benodigheden:

  • 2 cups wodka van goede kwaliteit (van tenminste 40% alcohol)
  • 2 cups isotone zoutoplossing (0,9%)
  • hart van de placenta
  • 2 goed afsluitbare en gesteriliseerde donkerbruine flessen (verkrijgbaar bij apotheker)
  • stuk stevige en schone stof
  • zonnige en warme plek waar de fles kan staan (pas op voor omvallen)
  • klein donkerbruin flesje met pipet
  • kruikzak

Keer de placenta met de binnenkant naar buiten (ontdooi hem eventueel eerst). Snij of knip aan de binnenkant op de plek waar de navelstreng binnenkomt het stuk weefsel eruit. Dit is het hart van de placenta. Was het hart in de zoutoplossing en doe hem vervolgens in de gesteriliseerde bruine fles. Giet de alcohol erop en sluit de fles af met behulp van het stuk stof. Laat de fles 24 uur in de zon of op een warme plek staan. Giet hem vervolgens over in de andere steriele fles.

Dit is de moedertinctuur. Deze kun je in opgeloste vorm, met gesteriliseerd water, in een kleiner flesje met pipet bewaren (verhouding van 1 op 9, 50 keer in de vorm van een 8 ronddraaien en vervolgens een klap op de bodem geven). De fles met moedertinctuur kun je het beste bewaren op een donkere en koele plek. Je kan hem bovendien tegen stoten beschermen door middel van een kruikzak.

De dosering is 1 a 2 druppels, twee maal per dag. Maar voel vooral zelf wat goed is in jouw/jullie situatie. Je kunt het bijvoorbeeld checken met een pendel of door middel van een spiertest (kinesiologie). Indien je kindje andere medicatie krijgt, overleg dat even met je huisarts.

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)