Daar is jouw baby dan eindelijk. Negen maanden heb je op jouw baby gewacht en nu kan je eindelijk in zijn of haar ogen kijken. Zacht, teder, onwerkelijk en wonderlijk te gelijkertijd. Lief mooi mensje, welkom in deze wereld.
In voorbereiding op het ouderschap wordt met name aandacht besteed aan het verloop van de bevalling en het geven van borstvoeding na de bevalling. Minder aandacht is er voor één van de meest belangrijke momenten van ons leven; het Gouden Uur. Het eerste uur na de geboorte van je baby.
Binnen het Gouden Uur is het heel belangrijk om jou en je baby onverstoord met elkaar te laten samen zijn. Er zijn 7 voordelen aan een onverstoorde Gouden Uur.
7 Voordelen van een onverstoorde Gouden Uur:
- Jouw lichaam het het lichaampje van je baby kunnen de stress van de bevalling loslaten. Huid op huidcontact draagt daar aan bij en helpt het lichaam tot rust te komen en oxytocine aan te maken, wat jullie beide helpt herstellen. Zo is je baby sneller in staat zijn temperatuur en ademhaling te reguleren (bron).
- Bij het vrijkomen van meer oxytocine wordt je lichaam tevens gestimuleerd om de placenta vanzelf los te laten. Deze oxytocine boost, de roze wolk, ontstaat vanzelf na een bevalling waarbij geen chemische pijnbestrijding of (bij)stimulering is gebruikt.
- De borstvoeding komt makkelijker op gang wanneer je lichaam zich kan ontspannen en jij je baby in jouw armen houdt (bron).
- Je baby kan op zijn eigen tempo de borst gaan zoeken en daarmee al een eerste essentiële stap zetten naar autonomie en zelfredzaamheid.
- Door de placenta en navelstreng met rust te laten krijgt je baby tevens meer bloed vanuit de placenta. Dit heeft allerlei voordelen, zoals een kleinere kans op ijzer te kort (lees meer).
- Na de geboorte is jouw baby nog steriel en onbeschermd tegen bacteriën en microben van buiten af. Wanneer jouw baby vaginaal geboren is en tevens huid op huid ligt zullen jouw ‘goede’ microben overgedragen worden op jouw baby en bijdragen aan een goede afweerfunctie tegen ‘slechte’ microben. Dit heeft een levenslang effect (bron).
- Dit Gouden Uur draagt tevens bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen in jezelf als moeder (bron) en kunnen bijdragen een aan gezonde en mooie kraamtijd en start van het ouderschap.
Tip voor een onverstoorde eerste uur
Voor het creëren van de ruimte, tijd en rust voor dit Gouden Uur is het heel belangrijk dat je jouw wensen afstemt met je partner en jouw zorgverlener. Een geboorteplan kan je daarbij een kader geven om samen daarover in gesprek te gaan. Hier kun lezen hoe je een goed geboorteplan schrijft.Mocht je een keizersnede moeten ondergaan, het is tegenwoordig in veel ziekenhuizen mogelijk een ‘natuurlijke keizersnede’ te hebben (lees meer). Ook kan je partner je baby op zijn blote huid leggen en de kracht van het Gouden Uur benutten.Heb je vragen, feedback of een reactie? We horen het graag en als je deze blog kunt waarderen is het fijn als je hem wilt delen. Alvast bedankt!
Auteur: Stichting De Geboortenis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.
En hoe doe je dat wanneer je gehecht moet worden in het ‘gouden uur’..hoewel mijn kindje in alle rust naar zijn borstje mocht zoeken, geen mutsje op hoefde en mamma al het prachtigs mocht meemaken en voelen wat ze kort daarvoor nog in de buik voelde, koste het wel vreselijk veel moeite om hierop te blijven focussen wanneer er beneden verdovingen, getrek aan touwtjes en een gynaecoloog komt kijken of zijn assistent het wel goed doet. doei goud, hallo hechtdraad helaas 🙁
Dank voor je reactie Victoria en een heel mooie maar wrange constatering inderdaad dat efficiëntie nu mogelijk voor gaat op beleving en versterken van onderlinge band. Mogelijk dat het hechten op zich kan laten wachten. Heb dat zelf twee keer ervaren, maar wel in een thuis situatie en natuurlijk is het ook afhankelijk van de bereidwilligheid van je zorgverlener om jullie de ruimte daarvoor te geven. Verder durf ik geen uitspraak te doen of dit voor iedere vorm van ruptuur mogelijk is. Fijn dat je ons hier op wijst en we gaan jouw vraag polsen binnen ons netwerk van professionals.
Hartelijke groeten,
Hester