IJzer in rode bloedcellen maakt het mogelijk dat cellen zuurstof kunnen vervoeren. Bij een ijzertekort worden en minder rode bloedcellen geproduceerd en waardoor de organen
minder zuurstof krijgen en minder kunnen gaan functioneren (bron).
Voorkomen van ijzertekort
Een simpele manier om een ijzer tekort bij een baby te voorkomen is door tenminste een paar minuten te wachten nadat de navelstreng uitgeklopt is met het aanbrengen van de navelklem op de navelstreng. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de bloedtoevoer van de placenta naar de baby ook nog doorgaat nadat de navelstreng gestopt is met kloppen (bron). In deze tijd wordt er 30 tot 50% van hun totale bloedvolume aangevoerd door de navelstreng. In de buik vervangt de placenta de rol van o.a. de longen. De longen zijn dan nog maar minimaal doorbloed. Na de geboorte wordt er vanuit de placenta extra bloed met een flinke dosis ijzer en zuurstof naar de baby vervoerd. Dit bloed kan vervolgens voor de longen gebruikt worden. Als een baby geen extra bloed via de placenta krijgt wordt het bloed dat nodig is voor het op gang krijgen van de longen uit andere delen van het lichaampje gehaald. Nog beter is dus om te wachten met afklemmen een paar minuten nadat de navelstreng uitgeklopt is. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de baby al het nodige bloed en zuurstof binnen krijgt. Slim is om dit in je geboorteplan op te nemen omdat het bijna standaard is de baby snel af te navelen en het ook gebeurd is voor het er erg in hebt (bron).
Zie hier een onderzoek naar de resultaten van niet gelijk afklemmen.
Meer informatie
Voor meer informatie over langer wachten met afklemmen van de navelstreng of zelf in zijn geheel niet afklemmen van de navelstreng, lees ook het artikel over de lotusbevalling.

Auteur: Stichting De Geboortenis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.