Veel vrouwen maken geluid tijdens de bevalling. De een kreunt, de ander schreeuwt, weer een ander zingt. Ze hebben gemeen dat het maken van geluid hen helpt om de weeën op te kunnen vangen. Het zingen tijdens de bevalling maakt dat de onderkaak goed ontspannen blijft. Mooi daarbij is, naast dat het je plezier en ontspanning kan geven, je baarmoedermond (een spier) tegelijkertijd ontspant.

De baarmoedermond is een kringspier en eigenlijk altijd aangespannen, net als onze sluitspier rond de anus. Tijdens een vruchtbare periode ontspant de baarmoedermond en tijdens de bevalling ontspant zij meer en meer onder invloed van hormonen en de druk van het hoofdje van de baby. Dit ontspannen van de baarmoedermond wordt ook wel ontsluiting genoemd.

Eén manier om deze spier te helpen ontspannen is door te zingen. Tijdens het zingen maken we gebruik van verschillende klanken. De verschillende klanken hebben allen hun eigen kwaliteit:

  • OE aardend, steviger in je lijf komen, kalmerend, ontspannend, gevoel van zekerheid.
  • OO bewustwording, beter zelfbeeld en gevoel van identiteit, individualiteit, buikgevoel.
  • AA uitreiken naar de buitenwereld, gevoelens vanuit het hart, gevoel van ruimte scheppen.
  • EE jezelf kunnen uitdrukken, communicatie, ook luisteren naar de ander.
  • IE energie, wakker schudden uit lethargie, mentaal en fysiek uithoudingsvermogen.
  • MM meer evenwicht en harmonie, ruimte in het hoofd, heel rustgevend.
  • IEM-NN-EH hoofd, keel, nek en schouders ontspannen zich, je kunt je beter uiten.
  • AH-MMAH opent het hart, geeft ruimte voor uitdrukking van gevoelens.
  • OH-MMAEE centreert, verbindt hoofd met voeten en geeft ruimte aan expressie
  • HOEMOEMM geeft een diepe aarding en stevigheid die samengaat met innerlijke rust. Kan ook effectief gebruikt worden bij angsten

(Bron: Helende Stem – Loucas van den Berg)

Tijdens de bevalling kunnen we met het maken van deze verschillende klanken de energie beter sturen en focussen. Tijdens je zwangerschap kun je ervaren wat de verschillende klanken met je doen en welke je prettig vind. Hoe meer je ermee bekent raakt hoe beter je voelt wat het met je lichaam doet en hoe makkelijker het wordt om het tijdens de bevalling te gebruiken.

Hieronder is een filmpje te zien van een vrouw die gebruik maakt van zingen tijdens haar bevalling.

Auteur: Stichting De Geboortenis

Auteur: Stichting De Geboortenis

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste het nieuws over nieuwe trainingen, blogartikelen en bijeenkomsten.

Newsletter Form (#1)